Nieuws pagina

dog newspaper

Vlooien en tekenseizoen is weer aangebroken!

hdr-vlooien-teken-wormen-870x400
De cyclus van de vlo

Volwassen vlooien leven alleen op honden en katten. Uw hond of kat wordt besmet met vlooien door de insleep van vlooieneitjes in huis. Vlooieneitjes zijn met het blote oog niet zichtbaar en komen wijdverspreid voor. In huis komen de eitjes uit waarna de vlooienlarven na 10 dagen verpoppen. De volwassen vlooien springen direct op uw hond of kat.

Vlooienplaag
Nadat de vrouwelijke vlooien zich hebben gevoed met het bloed van uw hond of kat leggen ze direct eitjes. Hoewel volwassen vlooien slechts 3 weken leven, leggen ze in die tijd meer dan 200 eitjes. Zo kan er al snel een  vlooienplaag in huis ontstaan. De volwassen vlooien vormen echter slechts een klein deel van het probleem. Het grootste probleem zijn de larven en de eitjes.

Waarom is vlooienbehandeling nodig?

Vlooienbestrijding is om een aantal redenen belangrijk:

  • Vlooien brengen lintwormen over.
  • Voorkomen van een vlooienallergie.
  • Vlooien veroorzaken bloedarmoede bij puppy’s en kittens.
  • Voorkomen van een vlooienplaag in huis.
  • Vlooien kunnen andere ziekteverwekkers overbrengen, zoals virussen en bacteriën.
     
Hoe merkt u dat uw huisdier vlooien heeft?
  • Volwassen vlooien zijn zichtbaar als kleine, donkerbruine beestjes op uw huisdier.
  • Vlooienpoepjes zijn zichtbaar als zwarte puntjes in de vacht van uw huisdier.
  • Uw huisdier kan erge jeuk hebben.
Misverstanden over vlooien

Mijn hond heeft geen vlooien, dus hoef ik hem niet te behandelen
Het belang van vlooienbestrijding ligt in de preventie. Een onbehandeld dier dat besmet raakt met vlooien veroorzaakt al snel een vlooienplaag in huis. Als u uw dier preventief behandelt tegen vlooien, gaat de vlo direct dood en komen de eitjes en poppen niet uit. Zo blijft uw huis altijd schoon.

Ik controleer mijn hond regelmatig met een vlooienkam, dus ik hoef hem niet te behandelen
Kammen met een vlooienkam is alleen zinvol om het bestaan van een vlooienbesmetting aan te tonen. Als u vlooien ziet, bent u eigenlijk al te laat.

Vlooien springen over van hond op hond
Volwassen vlooien kunnen niet overleven zonder gastheer, ze kunnen niet overspringen van dier op dier. Uw hond of kat raakt besmet met vlooien via contact met vlooieneitjes.

Vlooien leven buiten
In tegenstelling tot teken, leven volwassen vlooien niet buiten. De eitjes liggen wel overal. Via de eitjes raakt uw hond of kat besmet.

In de winter zijn er geen vlooien
Vlooien komen het hele jaar door voor. In de winter is het in huis lekker warm, een prima klimaat voor vlooieneitjes! Een hond of kat kan dus zowel in de zomer als in de winter vlooien oplopen. 

Stofzuigen en dweilen voorkomt een vlooienplaag in huis
Door te stofzuigen en dweilen verdwijnen vlooieneitjes niet. Er bestaan wel omgevingssprays om het huis mee te behandelen als er sprake is van een echte vlooienplaag. Meestal is het echter voldoende om de hond of kat te behandelen tegen vlooien. Het huisdier werkt dan als een soort ‘stofzuiger’: de vlooien die uitkomen en op uw hond of kat springen gaan snel dood door het middel waarmee de hond of kat behandeld is. Op die manier wordt het huis vanzelf weer vrij van vlooieneitjes.

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes werken net zo goed tegen vlooien
Middelen zoals knoflook, biergist tabletten en kruiden hebben geen enkele aantoonbare werkzaamheid tegen vlooien.

Giftig eten voor honden

foto1

Chocolade

Chocolade bevat caffeine en ombromine, twee bestanddelen die door de hond niet worden verteerd. Beide stoffen zetten aan tot extra productie van urine, en werkt verlammend op de hart spier, met als gevolg de dood. Uiteraard hangt het er van af hoe groot de hond is en hoe veel chocolade er gegeten is. Veel honden vinden chocolade zelfs erg lekker, pas daarom op dat je geen chocolade producten op tafel laat liggen.

Rozijnen en druiven

Na het eten van druiven en rozijnen kunnen er ernstige nierproblemen optreden.

Advocado

Het fruit, maar vooral de pit én de plant zijn giftig voor honden. Mogelijke gevolgen kunnen zijn: ademnood, vochtophoping in de longen, buikholte of het hart en/of een ontsteking van de alvleesklier.

Ui en knoflook

Ui, Knoflook en alle groenten uit de `Ui familie´ zijn niet goed voor honden. De ui is slecht voor de rode bloedlichaampjes en kan leiden tot bloedarmoede. Knoflook wordt vaak gebruikt met het oog op gezondheid, als smaakversterker en vooral in het voorjaar en de zomer als natuurlijk afweermiddel tegen teken. Kleine hoeveelheden zijn ook niet gevaarlijk. 

Noten

Amandelen, pinda's, walnoten en macadamia noten zijn giftig voor honden. Vele noten zijn niet goed voor honden in het algemeen, hun hoog fosfor gehalte word veronderstelt van nier- en blaasstenen te veroorzaken.

Melk en zuivel

Melkproducten zijn in principe een bron van goed verteerbare eiwitten, vitaminen en mineralen. Er zijn echter honden die niet in staat zijn lactose af te breken en als gevolg diarree krijgen.

Rauw varkensvlees

Varkensvlees KAN besmet zijn met de ziekte van Aujesky (Pseudo Hondsdolheid). Geef daarom nooit rauw varkensvlees!

Tomaten

Tomaten kunnen hartritmestoornissen veroorzaken, vooral de plant is erg giftig. Inname van zo weinig als een tomaat kan leiden tot ernstige gastro-intestinale klachten en jeuk. 

Champignons

De effecten van champignons kunnen verschillen afhankelijk van de ingenomen type. Wilde paddenstoelen veroorzaken vaak buikpijn, kwijlen, lever- en/of nierschade, buikloop, braken, stuiptrekkingen of coma.

Aardappelen

Rauwe aardappelen, aardappelschillen en spruiten zijn erg giftig voor de hond. Gekookte of gepureerde aardappelen zijn wel goed voor de hond en zelfs zeer voedzaam.

Koffie en caffeïne

Cafeïne komt voor in koffie, thee, cola en chocolade en is erg schadelijk voor de gezondheid van de hond. Wanneer de hond te veel binnenkrijgt zijn de symptomen onder andere rusteloosheid, snelle ademhaling, braken, diarree, koorts, hartfalen en coma.